Zonnebrandcrème en ons microbioom
- Geplaatst op
- Door Karole
Zonnebrandcrème is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse huidverzorgingsroutine, beschermt ons tegen schadelijk Uv-stralen en voorkomt vroegtijdige veroudering van de huid en huidbeschadiging. Recent onderzoek heeft echter geleid tot bezorgdheid over de impact van zonnebrandcrème op ons microbioom – de gemeenschap van micro-organismen die op onze huid leven en een cruciale rol spelen bij het behoud van een gezonde huid.
Wat is het microbioom?
Het microbioom is een complex ecosysteem dat bacteriën, schimmels en andere micro-organismen omvat die op ons huidoppervlak leven. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol bij het behoud van de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, de bescherming tegen schadelijke externe factoren en de ondersteuning van het immuunsysteem van de huid.
Het effect van zonnebrandcrème op het microbioom
Onderzoeken hebben aangetoond dat zonnebrandcrème, met name die met chemische filters, een negatieve invloed kan hebben op het microbioom van de huid, Chemische filters werken door UV-straling te absorberen, om te zetten in warmte en deze van de huid af te voeren. Tijdens het proces kunnen ze echter ook het microbioom aantasten door de microbiële samenstelling te veranderen en de microbiële diversiteit te verminderen.
Een studie toont aan dat het gebruik van chemische zonnebrandcrème leidt tot een afname van het aantal nuttige bacteriën op het huidoppervlak, zoals Staphylococcus epidermidis, waarvan bekend is dat het antimicrobiële peptiden produceert die de huid beschermen tegen schadelijke bacteriën. Een andere studie toont aan dat het gebruik van zonnebrandcrème de diversiteit van de microbiële gemeenschap van de huid vermindert, wat leidt tot een toename van schadelijke bacteriën en een afname van nuttige bacteriën.
Hoewel deze bevindingen zorgwekkend zijn, is het essentieel op te merken dat niet alle zonnefilters dezelfde invloed hebben op het microbioom. Fysieke zonnefilters, die minerale filters als zinkoxide en titaniumoxide bevatten, werken door UV-staling van het huidoppervlak te weerkaatsen in plaats van deze te absorberen. Daardoor hebben ze een minimale impact op het microbioom van de huid en worden ze als huidvriendelijker beschouwd.
Bovendien bevatten sommige zonnebrandmiddelen prebiotica of probiotica die helpen het microbioom van de huid te ondersteunen. Prebiotica zijn niet-verteerbare vezels die de groei van nuttige bacteriën bevorderen, terwijl probiotica levende micro-organismen bevatten die het natuurlijke microbiële evenwicht van de huid kunnen herstellen.
Beschermen van ons microbioom
Wat kunnen we doen om onze huid tegen de zon te beschermen zonder ons microbioom te beschadigen? Kies bij voorkeurveen zonnebrandcrème die fysieke filters bevat of die één die ‘microbioomvriendelijk” is. Zoek naar producten die prebiotica of probiotica bevatten, die helpen om het microbioom van de huid te ondersteunen. Vermijd verder het overmatig gebruik van zonnebrandcrème en zorg ervoor dat je deze aan het einde van de dag grondig verwijderd. Zorg ten slotte voor een gezonde levensstijl door gezond te eten, genoeg slapen en stress te verminderen. Ook deze factoren kunnen het microbioom van de huid aantasten.
Kortom, zonnebrandcrème is een belangrijk onderdeel van onze huidverzorgingsroutine, maar het is essentieel om het juiste product te kiezen om onze huid te beschermen zonder ons microbioom te beschadigen. Door een zonnebrandproduct te kiezen die fysieke filters of prebiotica/probiotica bevat, kunnen wij genieten van de voordelen van zonbescherming terwijl we het natuurlijke evenwicht van onze huid ondersteunen.